Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Tällä sivulla voit lukea Inari- ja Tenojoen kalastuskauden tapahtumista "reaaliajassa" - päiväkirjamuotoiset juttut kertovat eri kalastuspaikoista, vesitilanteesta, kelvollisista perhoista ja päätelmistä lohen liikkeistä joissa.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Fierranjoki 28.7.2002
 Fierranjoki sijaitsee Karigasniemeltä 20 km alavirtaan. Paikka on vähintäänkin mitättömän näköinen, mutta pysähtyminen parkkipaikalle ei kerro koko totuutta. Viisi niemekettä, joiden kaikkien alla on pitkät kuopat ja lähes koko matkalta yltää heittämään nousu-uomaan.

Jo perjantaina tutustuin tähän paikkaan, illalla puoli yhdeksän alkoi tapahtua...lohta nousi loppujen lopuksi puolitoista vuorokautta ylöspäin, mutta ensimmäiset kosketukset loheen vasta sunnuntaina. Aamulla paikkaa kalastanut perhomies kertoi hyppyjen loppuneen aamu kahdeksan paikkeilla. Itse paikalla kymmenen maissa ja toisella laskulla kaksi "ison" tärppi peräkkäin. Illalla viiden maissa erehtyi titti sarvijaakon korkean veden muunnokseen, jossa siivessä oranssia, runkohäkilä oranssia ja perässä oranssi ja keltainen villa. Sama perho kietoi myös tuota aikaisempaa "isoa".

Lauantaina Dalvadaksessa, kuten lupasinkin. Kuoihkakarin mutkan jälkeinen osuus reunojaan myöten täynnä vettä - myös rannimmaista Dalvadaskarin väylää virtasi vesi. Kaksi laskua intermediatella, jota virta juoksutti aivan liian kiivaasti. Lasku Nilijokisuulla, jonka jälkeen järki käteen ja Fierranjoelle katselemaan lohen hyppyä. Tässä paikassa käydään vastakin. Tarkkaavainen lukija varmaankin huomasi, että edellisen päivän kuvakin oli Fierranjoelta....

Lopuksi vielä niille, jotka suunnittelevat kalastusmatkaa Inarinjoelle - vettä piisaa, mutta niin sitä on Tenossakin. Lauantaista sunnuntaihin Fierranjoella vesi nousi n. 35 senttiä, joka tarkoittaa ettei Dalvadaksen Kuoihkakarille kahlata karien välisen uoman niskalta painijankaan avustamana.

Yläkönkään alapuolelta tuli viesti, jonka mukaan lohta on myöskin siellä ollut nousussa. Olisiko viimeinkin Inarinjoen omat lohet tulossa?

Maanantaista on jo päätös syntynyt...illalla Torvikoskeen vastaanottamaan Fierranjoella nousseita lohia?
© Asko Jaakola 2002

Sulje ikkuna