Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

mä sivusto tarjoaa tietoa rannalta tapahtuvasta perhokalastuksesta Inari- ja Tenojoella, koetelluista kohteista ja kalastavista perhoista, perhonsidonnasta,  perhokalastuksen kokemuksista ja ohjeista.
______________________________________________________________________________________________________________________________

Bildamo


Tarkastellaanpa hieman lähemmin väylän mutkaa - mutkan peiliä, jota perhokalastaja on aloittamassa - alempi heittää on varsinaisen "hot spotin" aloituspaikassa. Kun kalastajia on runsaammin kannattaa jakaa rantakuopat erikseen kalastettaviin pooleihin - se, että lähtisit kalastamaan tästä alaspäin ei oikein runsaalla väen määrällä suju, aina löytyy aloittaja vuoroaan odottavista pooliin, joten mielekkäämää on asettua johonkin pooliin ja odottaa vuoroaan - lohi nousee joka tapauksessa ylävirtaa ja on kaikkien kalastettavissa nousun aikana. Kun näkee lohen hyppyjä se tietää aina tapahtumia, koska liikkeellä usein on jonkin kokoinen parvi.

Mutkan peiliä kalastettaessa ei yleensä, kuin ei muissakaan Bildamon kuopissa, tarvitse juurikaan kahlata, korkealla vedellä se ei ole mahdollistakaan, mikäli vavassa on pituutta ei kahlaaminen ole tarpeen veden laskiessakaan. Mutkapeilille on oleellista, että lohi pyrkii nousussa noudattamaan väylän reittiä - varsinkin matalammalla vedellä se ei nouse peilin perään vaan oikaisee keskellä ohitettuaan peilin alakinkaman. Kinkaman jälkeen se myös usein hyppää, joka on omiaan lisäämään painetta kalastajan ohimoissa. Veden madaltuessa peilin reunusta voi kahlata, jolloin yltää heittämään perhonsa väylävirran reunaa tai reunan ylitse, jos heittotaidoissa löytyy. Hiljaisina hetkinä kannattaa kokeilla pintaperhoa, mutta silloin veden virtaaman tulee suosia pintakalastusta.

Varsinainen Bildamon kuumin paikka sijaitsee mutkapeilin alapuolella kohdassa jossa väylä kääntyy lähelle rantaa ja supistuu eräänlaiseksi nieluksi - pohjamuotoja tarkastellessa huomaa pian kohdan, jossa muutamien irrallaan sijaitsevien kivien suojassa lohi pysähtyy hetkeksi. Veden laskiessa tämä kohta on herkuimmillaan muutaman päivän ajan - ajankohtaa voi seurata soutajien kalastusta seuraamalla, kun veneet tulevat lähellä rantaa on aika suunnistaa Bildamoon.

edellinen

seuraava

© Asko Jaakola